Praktische tips voor het onderhouden van stucwerk

Stucen is een manier om muren glad en gelijkmatig af te werken. Het is van vitaal belang om te begrijpen hoe u uw stucwerk goed kunt onderhouden om de schoonheid ervan in de loop van de tijd te behouden. In deze post vindt u alle informatie die u nodig heeft over het reinigen en onderhouden van stucwerk op een effectieve manier.

Hoe u gestucte muren en plafonds kunt onderhouden

Voor het behoud van de kwaliteit van uw stucwerk is het van belang om regelmatig schoon te maken. Om de duurzaamheid te garanderen, is het van belang om zowel binnen- als buitenshuis stucwerk regelmatig schoon te maken. Afhankelijk van het soort stucwerk en de locatie, zijn er meerdere mogelijkheden om het stucwerk schoon te maken.

Indien het stucwerk zich op een binnenmuur bevindt, is het aan te raden om met een droge doek of stoffer het vuil te verwijderen. Gebruik een borstel of stofzuiger met borstelkop om effectief hardnekkig vuil te verwijderen. Dit onderhoud hoeft niet wekelijks gedaan te worden, maar wel met enige regelmaat is aan te bevelen.

Als het stucwerk zich op de buitenmuur bevindt, is het belangrijk om de juiste reinigingsmethode te kiezen. Hiermee voorkomt u dat er ongewenste schade ontstaat aan het stucwerk. Dit is extreem belangrijk als u van plan bent om de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Zorg dat de druk goed is afgesteld, zodat het stucwerk niet per abuis verwijderd wordt met het vuil. U kunt er ook voor kiezen om een stoomreiniging toe te passen, al kost dit wat meer tijd, het maakt geen gebruik van chemische stoffen en verbruikt minder water. Dit is een krachtige techniek om te reinigen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om schade aan de gevel te voorkomen.

Hoe u uw stucwerk op de juiste wijze kunt verzorgen

Naast het reinigen zijn er nog andere handige aanbevelingen die van pas komen bij het onderhouden van stucwerk. Hiermee kunt u zelf zorgen voor een goede onderhoud van de muren en plafonds. In het volgende overzicht geven we enkele handige richtlijnen voor het onderhoud van stucwerken.

Zorg dat er voldoende ventilatie is, stucwerk kan namelijk makkelijk beschadigen door vocht en vochtplekken. Vochtplekken tasten het stucwerk aan en kunnen in bepaalde gevallen leiden tot schimmelvorming. Dit is niet visueel aantrekkelijk en kan uw gezondheid benadelen.

Vochtophoping kan worden voorkomen door goed te ventileren. Dit helpt voorkomen dat vocht zich ophoopt en de ruimte niet afgesloten raakt. Door regelmatig te luchten, voorkomt u vochtophoping.

Zorg dat stoten geen schade aan uw muur veroorzaken!Stucwerk is op de muur gepleisterd en is daarom gevoelig voor stoten of vallen tegen de muur. Door externe impacts is er een mogelijkheid dat het stucwerk beschadigd raakt of scheurt.

Voorkom beschadigingen aan het stucwerk door geen meubels tegen de muur te plaatsen. Zorg ook altijd voor een afwerking van plinten. Op deze manier worden onbedoelde stoten tegen de muur voorkomen.

Zodra het stucwerk beschadigd raakt, dient u dit direct te herstellen. Bij een vlekje of vingerafdruk is het aan te bevelen om deze voorzichtig te verwijderen met een zachte doek. Neem rustig de tijd en wees voorzichtig bij het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, om grotere beschadigingen te voorkomen.

Beschadigingen zoals gaten of krassen in stucwerk kunnen op een eenvoudige manier thuis hersteld worden met vulmiddel. U kunt dit artikel aanschaffen bij verschillende bouwmarkten en lokale stukadoors. Bij omvangrijkere schades aan stucwerk is het mogelijk verstandig om een vakman te raadplegen.

Bespreek de situatie met een stukadoor voor de meest passende oplossing. Dit is tevens de plek om naartoe te gaan als er sprake is van schade aan gestucte muren. De vakman kan op dezelfde wijze het reliëf herstellen.

Nood aan een stukadoor? Neem contact op met Ana Bouw

Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat uw stucwerk goed wordt onderhouden. Als u geïnteresseerd bent in professioneel vakwerk door een stukadoor, of nog met vragen zit, aarzel dan niet om ons te benaderen. U kunt onze stukadoors bereiken via 015 666 7424 als u vragen heeft of meer informatie wilt hebben.

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7424

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> De voordelen van stucen ontrafeld en toegelicht
> Waarom stucwerk energiebesparing oplevert
> Tip 1 uw muur perfect voorbereiden op stucwerk afspraak met de loodgieter
> Het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel