Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Den Haag, hoofdvestiging Delft

Tip 1 uw muur perfect voorbereiden op stucwerk afspraak met de loodgieter

Redactie denhaag-stukadoor.nl, 26 juni 2024
Grijs stucwerk met gaatjes
Lees hier onze tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Een fraai aangezette muur is het visitekaartje van uw huis. Stucen zorgt voor een strakke afwerking van de muur, waardoor deze gereed is voor verdere decoratie met verf of behang. Maar het aanbrengen van stucwerk vergt wel de nodige voorbereiding.

U kunt deze voorbereiding makkelijk zelf thuis uitvoeren!De eerste en cruciale stap is het voorbereiden van de muur. Lees hier 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het voorbereiden van de muur, is het raadzaam om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om de muur grondig en volledig te kunnen stucen, is het belangrijk om alle radiatoren te laten weghalen vóór de klus. Het is verstandig deze taak te laten uitvoeren door een loodgietersbedrijf, dan weet u zeker dat alles op een juiste en veilige manier verloopt.

Tip 2: Zorg dat uw muur helemaal kaal is

Dit geldt voor diverse voorwerpen die aan de muur zijn gehangen of in de muur zijn geplaatst. Als de muur die u wilt stucen in een trapgat zit, wordt aangeraden om de trapleuning te verwijderen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de stukadoor alle plaatsen goed kan bereiken en bij alles kan wat nodig is.

Indien stopcontacten, afdekplaatjes of schakelaars de muur sieren, is het verstandig om deze tijdelijk weg te nemen. Op die manier weet u zeker dat de muur compleet vrij is en er geen stuc op belandt. Als laatste aanbeveling, tracht zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stuc gebied) te verwijderen om de stukadoors in staat te stellen vrij te bewegen.

Tip 3: Zorg ervoor dat de muur en de omgeving stuc-klaar zijn voor het proces

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt het makkelijker voor de stukadoor om bij de muur te komen. Als het niet haalbaar is om de meubels voor korte tijd ergens anders te plaatsen, dan kunt u ook besluiten om ze af te plakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat uw muur compleet vrij is van spullen

Indien u selectieve stucwerken uitvoert, is het noodzakelijk om de randen van de muur af te tapen. Als u een stukadoor wilt inhuren, kunt u de manier van afplakken met hem overleggen. Dit is belangrijk voor de garantiebepalingen.

Het is aan te bevelen om de vloer af te dekken wanneer u een muur gaat stucen, gezien er veel rommel kan ontstaan. Wanneer uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u met de stukadoor afstemmen hoe u ze het beste kunt afdekken. Gebruik een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Bepaal eerst de ondergrond voor het stucen

Voordat u start met de voorbereiding, is het van belang te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond is direct geschikt om te bewerken. Bij een onbewerkte muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag vereist, terwijl bij een muur van gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Het is essentieel om te weten welke ondergrond u heeft bij het bepalen van welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Controleer uw muur voor stucwerk met een inspectie voorbereiding

Het is van belang om vooraf te controleren of de muur klaar is voor stucwerk, alvorens u begint met de voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat uw muur perfect gestuct wordt, is het van groot belang om alle beschadigingen aan de muur vooraf te herstellen en alle mogelijke restanten van behang zorgvuldig te verwijderen. Wanneer deze controles niet worden doorlopen, kunnen er oneffenheden optreden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Houd uw muur stofvrij

Nu kunt u eindelijk van start gaan met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met behulp van een grote borstel. Indien er meer fijnstof op de muur aanwezig is, is het aan te bevelen de borstel licht vochtig te maken. Wanneer de borstel een beetje vochtig is, wordt stof goed opgevangen en maakt u de muur volledig schoon.

Tip 8: Maak uw muur goed schoon

Indien de muur volledig stofvrij is, kunt u starten met het ontvetten van de muur. Zorg dat u de benodigde doekjes, warm water en ontvetter bij de hand heeft. Meng de ontvetter met het warme water en bevochtig daarmee de doekjes.

Gebruik deze doekjes om de muur te reinigen. Zorg dat u de doekjes goed uitwringt, ze mogen niet te nat zijn als u ze op de muur plaatst. Let er goed op met welke hand u de muur schoonmaakt en welke hand vuil is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: Zorg ervoor dat u zelf de optimale hechting van uw muur heeft

Zodra de muur volledig is voorbereid, kunt u een extra laag aanbrengen om te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Indien u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond gebruikt u een ander middel om de muur mee te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) wordt geadviseerd om een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Voor zuigende ondergronden (denk aan kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) is het een goed idee om primer grondeermiddel te gebruiken. Voor het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, kan het handig zijn om dit met een stukadoor te bespreken.

Tip 10: Het droogproces van uw muur voor stucwerk

Het is belangrijk om de muur goed te laten drogen na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen ervan. Wanneer de muur nog vochtig is of water bevat, bestaat het gevaar dat het stucwerk niet goed zal hechten. Om er zeker van te zijn dat alles goed blijft zitten, dient u ervoor te zorgen dat dit enkele uren vóór de afspraak met de stukadoor gebeurt.

Tip 11: Voeg hoekbeschermers toe aan uw muur voor het stucen

Om het stucwerk goed op de muur te laten hechten, is het verstandig om hoekbeschermers toe te voegen net voordat u begint met stucen. Voor een mooie afwerking van het stucwerk op de muur, is het verstandig om hoekbeschermers te plaatsen. Door hoekbeschermers in de hoeken van de muur te plaatsen waarop gestuct wordt, blijft alles mooi en goed beschermd.

U moet dit minimaal 3 uur voor het stucen uitvoeren. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag, selecteert u de geschikte beschermers. Indien de stuclaag dikte onder de 3 millimeter is, dan zijn dunpleister hoekbeschermers benodigd en bij een stuclaag dikte vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Volg deze nuttige adviezen om uw muur optimaal voor stucwerk voor te bereiden!Als u het moeilijk vindt of vragen heeft over stucen, aarzel dan niet om contact op te nemen!Neem voor eventuele vragen of het vastleggen van afspraken contact op met Ana Bouw via 015 666 7424.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7424 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!