Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Den Haag, hoofdvestiging Delft

Het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel

Redactie denhaag-stukadoor.nl, 21 juni 2024
Muur met kapot stucwerk
Vind hier de beste tips om zelf stucwerk te repareren.

Door te kiezen voor stucwerk krijgt u mooie, egale muren waarop u met gemak kunt schilderen of behangen. Grote temperatuurverschillen kunnen na verloop van tijd leiden tot scheurtjes in het stucwerk, wat vervelend is om te zien. U kunt gerust zelf de scheurtjes in het stucwerk thuis repareren. Ontvang in deze blog waardevolle tips en trucs om het stucwerk op een professionele manier te herstellen.

Een veelgebruikte aanpak voor het herstellen van kleine beschadigingen in het stucwerk is het gebruik van vulmiddel. Er zijn diverse soorten vulmiddelen verkrijgbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en voorkeuren. Ontdek hier meer over de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze gemakkelijk kunt inzetten om uw stucwerk te herstellen.

Er zijn verschillende types vulmiddel beschikbaar, zoals in poeder-, kant-en-klare, harde of elastische vorm. Vraag de bouwmarkt of een stukadoor om inlichtingen over de beste keus. Het is slim om genoeg in te kopen gezien het lastig in te schatten is hoeveel product u precies nodig zult hebben.

Heeft u lokale kleine schade aan het stucwerk die u wilt opknappen, dan is vulmiddel een ideale oplossing. Bij de start van de reparatie is het van belang om de beschadiging voor te bereiden door afgebladderde verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Voor deze werkzaamheden is een plamuurmes handig om te gebruiken.

Indien u kleine scheurtjes wilt herstellen, kunt u ze iets verder uitscheuren. Gebruik daarvoor een V-vormige verfkrabber. Zo creëert u een geschikter oppervlak voor het aanbrengen en hechten van het vulmiddel!Zorg er ook zeker voor dat de regio rond de scheur netjes schoon is door ontvetting en stofvrij te maken.

Wanneer u de beschadiging een klein beetje bevochtigt, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder zuigt. Indien u het type vulmiddel dat u hebt gekocht in aanmerking neemt, maakt u dit klaar voordat u de scheur vochtig maakt. Zo zet u alles gereed voor onmiddellijke aanwending.

Wanneer u de scheur wilt herstellen, is het handig om vulmiddel aan te brengen met een plamuurmes. Beweeg het mes langs de muur om de scheur tot de rand toe te vullen met vulmiddel. Na het opvullen van de scheur is het aan te raden om het overtollige vulmiddel meteen weg te halen.

Het vulmiddel zal op deze manier mooi drogen. Let op: vulmiddel kan krimpen tijdens het drogen. Wellicht moet u de scheur 2 á 3 keer repareren.

Zodra alles droog is, kunt u de laatste oneffenheden wegschuren totdat de muur weer strak en glad is. Tip: vulmiddel kan soms anders drogen dan de rest van het pleisterwerk. Als u de wand wilt overschilderen, kan het zijn dat de verf anders uitdroogt. Vraag advies aan een stukadoor voor de beste resultaten.

Stucwerk herstellen? Gebruik een frisse pleisterlaag

Het kan gebeuren dat uw stucwerk op diverse plekken in de muur grote schade vertoont. Als dat voorkomt, is het slim om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor dit type werkzaamheden komt pleister in poedervorm goed van pas.

Met behulp van de handleiding kunt u zelf het pleister vormen voor op de muur. Door nauwlettend de instructies te volgen en de juiste verhoudingen water, poeder, enz. in acht te nemen, zult u geen klonten hebben en zal het pleister er mooi uitzien op de muur. Hierdoor kunt u klontvorming vermijden en zal het pleister er mooi uitzien op de muur.

Voordat u begint, is het essentieel om de beschadiging voor te bereiden. Dit houdt in dat u alle uitsteeksels en oneffenheden moet weghalen en de muur dient schoon te maken. Voor u begint met het aanbrengen van de nieuwe pleister, dient u de gehele muur ontvet en stofvrij te maken.

Maak de muur mooi glad door het pleister gelijkmatig aan te brengen met een plakspaan. Strijk het pleister uit in kleine hoeveelheden voor een egale afwerking zonder oneffenheden. Zorg voor een perfect afgewerkte muur door het pleister met een afstrijkmes nogmaals te verdelen.

U dient goed op te letten welk soort schade het is en op wat voor muurVoor het aanbrengen van de pleisterlaag hebben sommige grote beschadigingen een voorstrijkmiddel nodigOp deze manier wordt ervoor gezorgd dat het pleister goed kleeft aan de muur

Nadat het pleister volledig is opgedroogd, kunt u de muur schuren zoals u dat wenst. Dat hangt af van de hoeveelheid oneffenheden die nog zichtbaar zijn in de muur. Bij het aanbrengen van behang is oppervlakkig schuren voldoende, maar voor verf moet de muur perfect glad zijn.

Professioneel stucwerk herstel door een expert

Als u opteert voor professionele hulp, kunt u de reparatie overlaten aan een ervaren stukadoor die de gewenste resultaten zal boeken. Als u nog vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere zaken, of als u graag een afspraak wilt maken, staan wij altijd voor u klaar!Indien u een afspraak wilt maken of meer informatie nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met Ana Bouw via 015 666 7424.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7424 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!